EU-HYBNET Training and Exercise Event

29 – 30 September

Q

Hybrid event Mykolas Romeris University, Didlaukio 55, Vilnius, Lithuania & online

12.00-17.00 CET

Empowering a Pan-European Network to Counter Hybrid Threats (EU-HYBNET) is a five-year project funded by the European Commission (No. 883054) and coordinated by Laurea UAS. The EU-HYBNET is a Pan-European network of security practitioners, stakeholders, academics, industry players, and SME actors across EU collaborating with each other in ever increasing numbers to counter hybrid threats.

EU-HYBNET-will hold its second hybrid Training and Exercise event in a format of Disruptive Technology Assessment Game (DTAG), on the 29th - 30th of September, 2022. The training will be arranged by EU-HYBNET partners L3CE and core theme leaders. Training audience for this circle in addition to EU-HYBNET consortium partners and stakeholder group members will include Network Members.

The training will be organised using DTAG methodology, similar to the first Training event. DTAG is a seminar type wargame, used to assess potential innovations and their impact on the operating environment, in this instance a hybrid campaign. The DTAG essentially allows to employ the innovations, or so-called Ideas of Systems (IoSs) within a realistic operational context. That is, to understand the operationalization of the innovation, its impact on the operational environment, the potential vulnerabilities adversaries might exploit and thus allow countering the innovative measure and finally, how to anticipate such countering.

The DTAG uses a Background Scenario and one of the Vignettes to sketch hybrid challenges within a realistic near-future operational environment. The Scenario and Vignettes portray a crisis situation, giving opportunities to hybrid threat actors in leveraging societal and other vulnerabilities, in order to further their strategic objectives.

The DTAG event will be organized as a two-day event, where **eight Vignettes** will be proposed for excersising during both days. Vignettes are connected to **four EU-HYBNET Core Themes**. Participants are invited to joint one of Core Themes, containing the most relevant Vignettes. For the second day the same or different Vignette can be chosen.

This project has received funding from the European Union's Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement No883054

EU-HYBNET

Core Themes and Vignettes

Description of Vignettes will help you to choose the Core Theme:

Core Ther	ne #1: "Future Trends of Hybrid Threats"
Vignettes	 Minority groups in one area activate discussions on independence during the national elections process. The irregular migrant flows are facilitated, by allowing if not escorting with its coast guard forces.
	 Air bombing attack on one of the countries. Mechanizedinfantry units invade. Civilian refugees are fleeing. A new migrant area is created mainly by people from the adjacent majority region.

- Vignettes Cyber-attacks causing major power outages. This causes serious problems on households as well as industrial control systems on a frequent basis.
 - Telecoms are disrupted due to major problems on the satellite land stations comms network, it seems that systems are compromised. The air traffic control system is temporarily down causing delays in airports operations.
 - The irregular migrant flows are facilitated, by allowing if not escorting with its coast guard forces.
 - Air bombing attack on one of the countries. Mechanizedinfantry units invade. Civilian refugees are fleeing.
 - A new migrant area is created mainly by people from the adjacent majority region.

Vignettes	- Gas Flow shutdown after a gas pipeline explosion. Initial findings support the assumption that probably it is about a sabotage and not an accident.
V	 Cyber-attacks causing major power outages. This causes serious problems on households as well as industrial control systems on a frequent basis.
A	 The irregular migrant flows are facilitated, by allowing if not escorting with its coast guard forces. Air bombing attack on one of the countries. Mechanizedinfantry units invade. Civilian refugees are fleeing.
í F	 A Fake news campaign on official media, that the electoral process is staged and premeditated is observed. A new migrant area is created mainly by people from the adjacent majority region.

Core Then	ne #4: "Information and Strategic Communication"
Vignettes	 Minority groups in one area activate discussions on independence during the national elections process. A Fake news campaign on official media, that the electoral process is staged and premeditated is observed. A new migrant area is created mainly by people from the adjacent majority region.

Events will start with introduction to the Background Scenario. Parallel sessions will start with a 10minute introduction to the vignette followed by the exercise. Relevant innovative solutions will be introduced as during the flow of the excercise.

EU-HYBNET

Registration and Agenda

Four parallel sessions will be delivered on the 29th of September, 2022 and the 30th of September, 2022 (12:00 CET-17:00 CET).

Please note, that all sessions will be delivered simultaneously. Therefore participants are kindly asked to consider only **1 Vignette per one training** day.

The number of participants is limited due to the setup of the excercise. **There are only 15 vacancies per Vignette!** The registration will be stopped when all vignette groups will be filled in.

Participants will be provided with a Hand out package of pre-reading materials 10 days before the Training and Exercise Event.

The project may cover travel costs EU-HYBNET Network members and innovation providers up to 20 registered participants. For more information, please contact the event organizer L3CE/ Edmundas Piesarskas <u>edmundas@l3ce.eu</u>

Registration details can be found in the following link

Register until: 19.09.2022 or until all groups are filled in.

Schedule of the event:

Time	Item
12:00-12:10 (10 min)	Welcome and Introduction
12:10-12.30 (20 min)	Description of the workflow
12:30-12:50 (20 min)	Introduction of General Scenario
12:50-13:00 (10 min)	Q & A on structure and Scenario
13:00-13:15 (15 min)	Break
13:15-13:25 (10 min)	Breakout rooms: selection of Vignette
13:25-13:55 (30 min)	Breakout rooms: Campaign planning
13:55-14:15 (20 min)	Breakout rooms: Presentation of the campaign plan
14:15-14:45 (30 min)	Breakout rooms: Introduction to IoS cards (innovations)
14:45-15:00 (15 min)	Break
15:00-15:30 (30 min)	Breakout rooms: IoS campaign planning
15:30-15:50 (20 min)	Breakout rooms: Presentation of IoS campaign plan
15:50-16:00 (10 min)	Questionnaire, quick reflection
16:00-16:15 (15 min)	Break
16:15-16:45 (40 min)	Plenary presentation of all 4 Core Themes
16:45-17:00 (15 min)	Quick reflection, Closing words

The Training Event will take place in hybrid format. **On-site is the preferred format**. Due to changing circumstancies, possibility to join using Zoom, MS teams or other platform will be also provided upon registration.